dr Svetlana Zdravković

Doc. dr Svetlana Zdravković je doktor psihologije, jungovski analitičar i specijalista medicinske psihologije. Punopravni je i aktivni član International Association for Analytical Psychology (IAAP), The Independent Group of Analytical Psychologists u Londonu (IGAP), Centro Italiano di Psicologia Analitica u Rimu (CIPA) i Saveza društava psihoterapeuta Srbije (SDPTS). Nacionalni je predstavnik Srbije u okviru evropske COST akcije CA 18124 – European Sexual Medicine Network (ESMN). Zajedno sa prof. dr Osmom Kontulom vodeći je istraživač jednog od projekata ESMN-a vezanim za temu: „Young people’s (student’s) attitudes towards sexuality“; unutar iste akcije lider je grupe Psychology and sexuality uključene u pisanje kurikuluma vezanog za seksualno obrazovanje koje je namenjeno studentima psihologije i medicine na evropskim univerzitetima. Dr Zdravković je predavač i vorkšop lider po pozivu u Engleskoj (IGAP), Italiji (CIPA, Università del Salento), Švajcarskoj (ISAP), Španiji, Sloveniji, Bosni i Hercegovini i drugim evropskim zemljama. Magistrirala je i doktorirala na Odeljenju za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu. Edukaciju iz jungovske psihologije završila je u Londonu i Beogradu, a završni ispit odbranila u Cirihu. Radi u Institutu za mentalno zdravlje, gde je klinički psiholog, jungovski analitičar, edukator, vorkšop lider i predsednik Komisije za kulturu (Kulturni krug sredom). Pored toga, zajedno sa akademikom Vladetom Jerotićem i prof. dr Renosom Papadopulosom organizovala je i vodi edukaciju „Jungovska (analitička) psihologija i kreativnost“. U Institutu je četiri godine bila PR i koordinator psihološke službe. Docent je u Centro Italiano di Psicologia Analitica (CIPA) u Rimu i u Visokoj školi socijalnog rada i Visokoj školi za komunikacije u Beogradu. Mentor je specijalizantima psihologije u okviru Medicinskog fakulteta. Autor je mnogobrojnih članaka u evropskim i srpskim stručnim časopisima. Prevodilac je dve stručne knjige sa engleskog jezika i autor predgovora. U završnoj fazi rada su još dve knjige: jedna sa prof. dr Osmom Kontulom o seksualnosti i druga sa prof. C. Augierijem o imaginaciji i kreativnosti. Pored srpskog jezika, govori engleski, italijanski i francuski.

Obrazovanje

 • Doktorske studije

Univerzitet u Beogradu, Filozofski fakultet, Psihološke nauke 2012.

 • Magistarske studije

Univerzitet u Beogradu, Filozoski fakultet, Psihološke nauke, 2003.

 • Osnovne studije

Univerzitet u Beogradu, Filozoski fakultet, Psihološke nauke, 1994.

Radovi:

 • Zdravković, S. (2021). “Challenges in psychotherapeutic work with persons having sexual dysfunctions before and during COVID-19 pandemic – Clinical perspectives” in COST Action CA18124 Published symposium; Salzburg, Austria.
 • Zdravković, S., Jovičić, S. (2021).  “Psychological approaches in psychotherapy and health tourism during COVID 19 pandemic” in 6th International scientific conference proceedings – Tourism challenges amid COVID-19, Vrnjačka Banja.
 • Zdravković, S., Jovičić, S., Gudurić, S. (2019). The voice and speech quality correlates of psychological observations in Jungian active imagination experiment. Journal of Psycholinguistic Research, 48(4), 859-876, https://doi.org/10.1007/s10936-019-09635-0.
 • Zdravković, S. (2020). Active imagination and dreams – creative interplay during analysis, C.G.JUNG-FORUM-e-Journal der OGAP10. JahrgangISSN 1997-1141.
 • Zdravković, S. (2019). Verbal expression in liminarity during Jungian analysis. Tematski zbornik: Jezici i kulture u vremenu i prostoru, Novi Sad, Vol 8/1, 539-548.

Ostale publikacije:

 1. Zdravković, S. (2015). Seks – kako da prevaziđeš samu sebe. Laguna, Beograd, ISBN 978-86-521-1674-4, 388.
 2. Zdravković, S. (2015). Seks – kako da prevaziđeš samog sebe. Laguna, Beograd, ISBN 978-86-521-1675-1, 408.
 3. Prevodilac sa engleskog knjige Endrju Semjuelsa: “Jung i njegovi sledbenici” (Jung and post Jungians), Zavod za udžbenike i nastavna sredstava, Beograd, 2002.
 4. Prevela sa engleskog i napisala predgovor za knjigu dr Mari Stajna: “U srednjim godinama” (In MidLife), Plato, Beograd, 2005.
Izbornik
sr_RSSerbian