Kako pripremiti ispite u periodu nakon praznika?

Period posle praznika ima potencijal da bude veoma stresan. Taj osećaj popularno nazivamo postpraznični “bluz”. Neki od glavnih simptoma poremećaja nakon odmora su nesanica, slaba energija, neraspoloženje, nedostatak koncentracije i anksioznost. Post-praznični sindrom se može opisati kao rezultat iznenadnog oslobađanja hormona stresa nakon važnog događaja, poput venčanja ili praznika. To znači da može biti teško da se vratite na „normalan“ život kada se sve to zaustavi.

Kako napraviti balans?
Ne zaboravite da se odmorite!

Da li se osećate bezvoljno i preterano umorno sada kada su praznici gotovi? To je sasvim normalno. Sve što dolazi sa praznicima može biti emocionalno i fizički iscrpljujuće. To otežava održavanje normalne rutine, posebno kada je u pitanju spavanje.

Čak i ako mislite da ste spavali dovoljno tokom praznika, možda ćete i dalje biti umorni. Šta god da je vaša normalna rutina, pokušajte da idete u krevet 30 minuta ranije. Dodatni odmor će pomoći vašem telu i umu, što će vam olakšati povratak u normalu. Duže zimske noći svakako čine ovaj savet lakšim za primenu!

Nastavite ili započnite rutinu vežbanja

Obično naša posvećenost fitnes rutinama opada tokom užurbane praznične sezone… i to je u redu! Ako ste napravili pauzu ili se do sada niste redovno bavili nekom od fizičkih aktivnosti, nema boljeg vremena za početak nego sada. Vežbanje može biti odličan metod koji će Vam pomoći da se oslobodite i prebrodite svaki stres koji bi mogao da potraje nakon praznika.

Zdrava ishrana

U redu je ako ste preterali sa hranom tokom praznika – to je deo zabave! Ali, kada se sezona završi, vreme je da se vratimo zdravom načinu života. Sada je potrebno nahranili svoje telo namirnicama bogatim vitaminima i vlaknima. Bitno je smanjiti unos mesa a pojačati unos sezonskog voća i povrća koje nam neće praviti osećaj usporenosti i težine.

Svakodnevno konzumiranje slatkiša tokom praznika može vam stvorite osećaj nervoze, ukoliko ne unesete dnevnu dozu na koju ste navikli. Biće vam potrebno neko vreme za smnjivanje i ukidanje tih vrste namirnica tako da što pre startujete pre ćete osetiti prave benefite zdravog načina života. Priprema zdravih obroka ne bi trebalo da vam bude dodatni stres ako na vreme napravite plan i odvojite vreme za pripremu.

Povratak na posao

Istraživanje je pokazalo da je 87% ljudi priznalo da se oseća nelagodno zbog povratka na posao nakon prazničkog odmora. Evo nekih od glavnih razloga koji objašnjavaju rezultate:

  • Vraćanje rutini – 37%
  • Sustizanje zaostalih poslova – 31%
  • Užurbano okruženje – 27%
  • Količina nepročitanih mejlova – 26%

“Bluz” posle praznika se može sprečiti primenom nekih specifičnih saveta:

  • Iskoristite dane odmora da napravite novu strategiju, organizujte plan akcije i odredite pioritetne zadatke.
  • Novi rokovnik sa praznim kalendarom daće vam osecaj dobrog početka plana za narednu godinu.
  • Organizujete svoje email poruke i obrišite sve nepotrebne oglase i nepoželjnu poštu.
  • Komunikacija sa kolegama iz Škole je izrazito bitna. Razgovor o praznicima, iskustvima i anegdotama pomaže da se smanji nivo stresa i učini prvu nedelju posle odmora podnošljivijom.

Srećno i sa novom energijom da pripremite predstojeće ispite!

Izbornik
sr_RSSerbian